Jedan od najmasovnijih i najkorištenijih proizvoda u današnjoj civilizaciji – civilizaciji utemeljenoj na masovnoj proizvodnji i potrošnji jesu plastične vrećice. Ovaj sveprisutan simbol trošenja koristimo svakodnevno najčešće ne razmišljajući o implikacijama koje njegovo korištenje ima na nas. Vrećicu je skuplje reciklirati nego proizvesti novu i postavlja se logično pitanje – gdje onda završava taj enorman broj plastičnih vrećica?
Prije svega, većina plastičnih vrećica nikada ne stigne do deponija – one bivaju bačene u okoliš te završavaju posvuda. Vjetar i zračne struje raznose ih po šumama, morima, jezerima i rijekama, kao i po gradovima i selima. Ali najveći dio na koncu završi u svjetskim oceanima i morima.

Plastična se vrećica proizvodi od polietilena, naftnog derivata kojemu treba gotovo 1.000 godina da se razgradi. Prilikom njegove razgradnje nastaju mikroskopske otrovne čestice koje prodiru u hranidbeni lanac, kontaminirajući ekosustave te na kraju hranu i vodu. Čak i bez razgradnje, posljedice za životinjski svijet su katastrofalne – naime, procjenjuje se da milijuni morskih ptica i sisavaca godišnje ugibaju zbog plastičnih vrećica koje često zamjenjuju za hranu misleći da je, primjerice, meduza. 

Zemlje diljem svijeta postaju polako svjesne opasnosti koju korištenje plastičnih vrećica predstavlja za svijet. Mnoge su uvele zakone s ciljem smanjenja njihove potrošnje, dok druge uvode poreze na plastične vrećice.

Daleko najučinkovitija i najefikasnija metoda za smanjenje proizvodnje i potrošnje plastičnih vrećica jest educiranje potrošača. U zemljama koje su se okrenule takvoj strategiji dolazi do višestrukog porasta prodaje papirnih i platnenih vrećica.

Kada bi samo svaki peti stanovnik Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, nadolazeća bi generacija u prirodi zatekla 199.588.400.000 vrećica manje.

ŠTO JE „VELEBIT“ identifikacijska ekološka vrećica

Projekt se temelji na platnenoj vrećici (ili vrećici od prirodnih materijala: kože, papira, konoplje, pamuka, vune, svile i sl) koja na sebi sadrži identifikaciju vlasnika vrećice u obliku bar koda, čipa ili nekog drugog digitalnog oblika. Identifikacija služi programu lojalnosti ili vjernosti. Ideja je da kupci širom zemlje koriste jednu te istu IE vrećicu za razne kupovine na različitim prodajnim mjestima te kao nagradu sudjeluju u programima vjernosti koje im trgovci nude.

Vrećica je zaštićena u Centru za  intelektualno vlasništvo d.o.o. u Zagrebu, pod rednim brojem 02-2201.

CILJ PROJEKTA: 

  • Vrećice su prvenstveno namijenjene trgovačkim lancima i njihovim kupcima, ali i svim ostalim gospodarskim subjektima koji se bave prodajom ili promocijom.
  • Cilj „Velebit“ identifikacijskih ekoloških vrećica je cijelu strategiju trgovačkog lanca prilagoditi i približiti trendovima u svijetu.
  • Torba se proizvodi isključivo u Republici Hrvatskoj, odnosno EU.
  • Trgovački lanac propagira ekološke vrijednosti i svoju svijest o ekologiji. Potiču se kupci da odbace korištenje klasične plastične vrećice i time i sami sudjeluju u dugoročnom projektu o izuzetne važnosti ne samo za Hrvatsku već planet Zemlju.
Secured By miniOrange